Så mycket kalkylerar regeringen med att arbetslösheten stiger.

I år räknar regeringen med en arbetslöshet på 6,3 procent för att sedan öka till 6,4 procent 2020 och 2021.

2022 är prognosen att arbetslösheten uppgår till 6,5 procent, uppger Di och hänvisar till onsdagsmorgonens höstbudget.

Regeringen har siktet inställt på att Sveriges BNP landar på 1,4 procent i år, och även nästa år, för att sedan öka de nästkommande åren.

Sammantaget innebär prognosen att landet går in i en treårsperiod med lägre tillväxt och en sämre kalkyl än vad finansminister Magdalena Andersson (S) hade i april i år, framgår det i artikeln.

SCB-statistik som kom in på tisdagen visade att arbetslösheten går upp snabbare än väntat. I augusti gick 393.000 personer arbetslösa.

Det innebär en arbetslöshet på 7,1 procent och en ökning med en procentenhet, vilket betyder att 56.000 fler stod utan jobb i landet i augusti i år jämfört med samma månad i fjol.

Magdalena Andersson och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, även hon S, har utlovat insatser mot arbetslösheten på 1,3 miljarder kronor men är öppna för nya förslag, framgår det, för att möta den kraftiga och snabbt stigande arbetslösheten.

ANNONS
ANNONS

SVT skriver att regeringens jobbprognos redan är ”överspelad” med hänvisning till SCB:s siffror. Läs mer om det.

Läs även om hur regeringen i den aktuella budgeten nu skrotat sitt tidigare mål om EU:s lägsta arbetslöshet. Det är Ekot i Sveriges Radio som konstaterar detta och att Sverige nu ligger på plats 22 i arbetslöshetsstatistiken över EU:s 28 medlemsstater.