Så många tillväxtentreprenörer vittnar om att de är insolventa eller på randen till konkurs, visar en färsk rapport. Founders Alliance, som är landets största nätverk för entreprenörer av ägarledda tillväxtföretag, genomförde under helgen en ”coronabarometer” där medlemmarna fick frågan hur viruskrisen påverkar deras affärer.

Svaret visar entydigt att läget är ytterst allvarligt. 75 procent av de deltagande tillväxtentreprenörerna i enkäten uppger att de upplever att kunder avvaktar med beslut eller skjuter på projekt.

42 procent berättar att de har likviditetsproblem i spåren av coronakrisen, och hela 44 procent svarar att de redan har resultatproblem.

Där utöver förklarar alltså 16 procent att de är insolventa eller nära konkurs.

Fler åtgärder krävs – och det brådskar

”En viktig slutsats är att det är mycket bråttom med ytterligare åtgärder, och att åtgärderna måste inriktas på att låta pengarna stanna i företagen exempelvis genom att inte ta ut arbetsgivaravgifter under en tid, snarare än att erbjuda lån som är overksamt för merparten av tillväxtföretagen och skuldsätter bolagen”, slår Founders Alliance fast i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Founders Alliance skickade i veckan ett brev till makthavarna, undertecknat av flera medlemmar, däribland finansmannen Sven Hagströmer och stjärnkröagern Pontus Frithiof. Läs brevet.