Riksbanken med riksbankschefen Stefan Ingves (bilden) tog i dag beslut om att säkerställa kreditförsörjningen till svenska företag genom att låna ut 500 miljarder kronor. Paketet ska stärka Sveriges ekonomi och i synnerhet små och medelstora företags tuffa kamp mot pandemin med coronaviruset. Dominoeffekten på Stockholmsbörsen, som visserligen öppnade morgonhandeln på plus efter gårdagens historiska ras, lät inte vänta på sig.

Börsen tokrusar precis i detta nu efter en avmattning på morgonrekylen från härdsmältan på aktiemarknaden i går, torsdag.  Strax efter klockan 12 i dag, det vill säga alldeles nyss, var OMXSPI upp med 6,5 procent medan OMXS30 avancerade med hela 7,3 procent.

EQT, Boliden och Intrum tillhör vinnarna men även SAS-aktien, som störtdykt i coronapaniken, upplever just nu ett formidabelt kursrally. Aktien sticker i väg upp med över 13 procent, rapporterar Di.se.

När det gäller Riksbankens krispaket på 500 miljarder kronor, skriver Riksbanken så här i ett pressmeddelande:

”Turbulensen på finansmarknaderna gör att företag, som i grunden är livskraftiga, kan få svårt att finansiera sig. Då är det viktigt att bankerna fortsätter att förse företagen med lån så att kreditförsörjningen inte hotas. Åtgärderna i det här läget ska ses som en form av försäkring som gör att svenska företag – särskilt små och medelstora – kan känna trygghet kring att kreditförsörjningen kommer att fungera”, säger riksbankschefen Stefan Ingves i ett pressmeddelande på fredagsförmiddagen.

ANNONS
ANNONS

Fungerande kreditförsörjning nödvändig

Viruset får oundvikligen uppenbara, negativa effekter på den ekonomiska aktiviteten, även om det är för tidigt att säga hur stora och långvariga konsekvenserna blir, enligt Riksbanken. För att lindra konsekvenserna är det centralt att kreditförsörjningen till företagen fortsätter att fungera, heter det vidare.

Riksbanken gör klart att man är beredd att tillföra den likviditet som krävs i den pågående coronakrisen. Alla verktyg kan komma att användas, framgår det.

Nu erbjuds bankerna, i ett första steg, upp till 500 miljarder kronor mot garantier att vidareutlåning sker till icke-finansiella företag verksamma i Sverige.

Presskonferens om akutåtgärden

”För att göra det attraktivt för bankerna att utnyttja faciliteten ges lånen till en rörlig ränta motsvarande Riksbankens reporänta, för närvarande 0 procent, och löper under 2 år. För att säkerställa att de lån som Riksbanken tilldelar bankerna kommer företagen tillgodo, kommer Riksbanken löpande att följa upp bankernas utlåning till icke-finansiella företag”, skriver Riksbanken.