Både ditt företag och din privatekonomi får ta konsekvenserna av pandemin. Här är de vanligaste frågorna och de viktigaste stegen för att skydda din privatekonomi under och efter corona.

ANNONS

Driva Eget svarar på de vanligaste frågorna de får om företagarens privatekonomi under corona.

Kan jag får amorteringsfritt på mina privata lån, exempelvis bolånet?
En amorteringsfri period på det privata bolånet kan vara viktigt för att klara en tuff period. Du behöver visa för din bank att din inkomst har eller kommer bli påverkad av corona. Det gäller både befintliga och nya bolånetagare.

Det är banken som bedömer om du kan få amorteringsfrihet. Som längst kan du få amorteringsfrihet fram till augusti 2021 som det ser ut nu. Det här kan göra stor skillnad för hur länge du kan ”hålla ut”. Driva Egets rekommendation är att kolla upp detta.

Vad händer om jag blir sjuk som företagare?
Regeringen har kommit med en rad åtgärder som påverkar hur du ska agera om du blir sjuk. Under de första 21 dagarna som du är sjuk behöver du inte lämna in läkarintyg. Om du är sjuk fler än 21 dagar behöver du lämna sjukintyg när du ansöker om handpenning. Driva Eget skriver att tänk på det här om någon av dina anställda blir sjuka.

Förlängt karensavdrag

Nyligen meddelade regeringen att de förlänger det slopade karensavdraget. Den som är sjuk får ersättning från Försäkringskassan från första dagen fram till årsskiftet.

Utöver det blir arbetsgivare kompenserade för delen av sjuklönekostnaden som överstiger det normala, meddelar regeringen. Behöver skolorna stänga blir det även möjligt att få en tillfällig föräldrapeng.

Hur fungerar det som jag ska vabba under corona?
Du ska som vanligt ansöka om ersättning från Försäkringskassan om ditt barn blir sjuk och du behöver vara hemma och ”vabba”.

ANNONS
ANNONS

Regeringen har föreslagit att förlänga flera åtgärder till och med 31 december 2020 med anledning av covid-19. En av åtgärderna är ersättning för vab om skolorna måste stänga på grund av covid-19.

Här hittar du hela artikeln och länkar till samtliga svaren.

Läs mer: Vabbandet upp med 75 procent sedan 2019 [Dagens PS]