Det finns kriminella som har specialiserat sig på att kontakta företagare och påstå sig ha information eller erbjudanden i syfte att lura till sig pengar. Bedrägeriförsök per telefon har blivit vanligare.

”Tyvärr måste man som företagare alltid vara på sin vakt, säger Företagarnas expert på brott mot företag Pontus Lindström, till Företagarna.

Polisen varnar om bedrägeriförsök

Polisens bedrägerisektion i Stockholm går nu ut med en varning eftersom många företagare, de senaste månaderna, har drabbats av telefonbedrägerier.

I ett nytt informationsblad skriver Polisen att det är viktigt att vara väldigt vaksam mot telefonsamtal där den som ringer upp ber att få någon form av ekonomisk information. Det gäller också telefonsamtal där den som ringer påstår sig ha olika typer av erbjudanden.

”Kriminella letar alltid efter den svaga länken i företagens skydd. Det kan vara allt ifrån dörrar och fönster till brandväggar och koder”, säger Pontus Lindström till Företagarna.

Lämna aldrig ut känsliga uppgifter

I informationen som Polisen nu går ut med är en uppmaning starkare än alla andra, nämligen den att aldrig logga in på sitt Bank-ID eller sin bankdosa på uppmaning av någon annan. Det gäller oavsett om den som ringer säger sig ringa från en myndighet, din bank eller från ett annat företag.

Andra tips från Polisen är bland annat att aldrig lämna ut kontouppgifter eller koder, att lägga på luren om du känner dig osäker och i stället ringa upp, exempelvis, företaget eller banken den som ringer påstår sig ringa från, samt att inte lita på alla som ringer bara för att de känner till uppgifter om företaget.

Polisanmäl om du drabbas

”De som hör av sig i syfte att begå brott vill få dig som företagare att känna att du är onödigt besvärlig om du inte är tillmötesgående. Därför är det viktigt att ha tydliga rutiner att falla tillbaka på, säger Pontus Lindström till Företagarna.

ANNONS
ANNONS

Om du skulle drabbas och kriminella lyckas komma åt ditt företags konto är det viktigt att både polisanmäla och kontakta banken.

Läs mer: Rekordbedragaren Bernie Madoff död