Klyftorna ökar i Sverige samtidigt som det är fortsatt svårt att bli rik på att jobba. ”Att löne­arbeta sig förmögen är förmodligen svårast i Sverige i hela världen”, säger nationalekonomen Daniel Waldenström.

Han tycker att beskattningen på arbete bör minska ”för att signalera att det ska löna sig att utbilda sig och att satsa på ambitiösa karriärval”.

”Jag skulle därför gärna se lägre inkomstskatter och växla mot andra skatter om man vill ha den totala nivån oförändrad”, säger Daniel Waldenström till Di. 

Får inga jobb

En annan het potatis som ingen verkar vilja ta i är nyanlända – som enligt Daniel Waldenström har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.

”Det görs väldigt lite för att ändra det här och få vågar tyvärr ta i den här frågan. Jag skulle faktiskt nästan vilja kalla det för ett svek. Den svenska solidariteten verkar ha en gräns här, för man vill inte förändra eller refor­mera det nuvarande systemet på arbetsmarknaden så att de nyan­lända kan komma in.”

Lägre löner och skatter 

För att skapa jobb till nyanlända krävs lägre löner och inkomstskatter, enligt honom.

”Det går inte att komma runt den här frågan om de grupperna ska in på arbetsmarknaden. Ska man bedriva en solidarisk invandringspolitik måste man förändra arbetsmarknaden för att också göra plats för dem.”

Läs mer: Mårder till hårt angrepp på LO:s skattereformer

ANNONS
ANNONS