Behöver pengarna för att förverkliga sin dröm.

Peter Carlsson, en gång kollega med Teslas skapare Elon Musk, är mannen bakom den gigantiska batterifabriken i Sverige, som DagensPS tidigare skrivit om.

I dag, torsdag, blev det klart att hans batterifabrik hamnar i Skellefteå medan utvecklingsenheten ska ligga i Västerås.

Det meddelade Peter Carlsson tillsammans med näringsminister Mikael Damberg (S) under förmiddagen, där även representativa kommunalråd för de båda städerna framträdde på scenen.

Så långt, så gott – den stora frågan nu är hur mastodontprojektet ska finansieras. Satsningen väntas kosta 40 miljarder kronor och hittills har bolaget, Northvolt som det heter, bara lyckats få in en kvarts miljard, enligt Breakit, som konstaterar att det därmed saknas 39,75 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Men det här tycks inte bekymra den storsatsande entreprenören Peter Carlsson, som enligt Breakit viftade bort att det skulle finnas någon oro över finansieringen.

Breakit uppger att Northvolts och Peter Carlssons tanke är att ”en massa” olika partners hakar på och investerar i projektet.

Enligt planen påbörjas bygget av batterifabrikens olika enheter under andra kvartalet nästa år. 2019 ska den första testproduktionen starta och året därpå, 2020, ska fabriken i Skellefteå nå en volymproduktion.

Peter Carlsson står enligt Breakit fast vid att tidsplanen håller.