Under onsdagen meddelade regeringen att staten ska förlänga sin subventionering av sjuklönen till slutet av juli. Organisationen Företagarna berömmer beskedet men menar att staten även bör stå för retroaktiv betalning av sjukanmälningar. 

Under presentationen på onsdagen meddelade regeringens stödpartier Liberalerna och Centerpartierna att de regler som gör att staten står för för företagens sjuklån förlängs till sista juli.

Erik Agerberg, socialförsäkringsexpert på Företagarna, är nöjd med beslutet.

ANNONS
ANNONS

”Företagarna har länge efterfrågat ett förtydligande kring att staten övertar sjuklönekostnaderna även framöver. Dagens besked är därför mycket välkommet och en seger för oss och landets företagare”, säger han i ett uttalande.

I mars beslutade regeringen att stå för kostnaderna för anställdas sjukskrivning de första 14 dagarna av en sjukperiod. När karensdagen togs bort under samma månad ökade sjukskrivningarna märkbart, skriver Företagarna. Erik Agerberg menar att staten bör stå för utgifterna för sjukbortfall även retroaktivt.

”Dagens oreglerade sjukfrånvaro kan bara staten ta ansvar för. Därför måste staten också stå för notan. Dessvärre är inte beskedet att stödet gäller retroaktivt. Företagarna menar att staten behöver ta företagens sjuklönekostnader även för mars månad”, säger han.