Nästan 14.000 varsel på bara en vecka i spåren av virusutbrottet. ”Det är en högre takt än vad vi såg under finanskrisen”, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

ANNONS

Varselstormen som nu sveper över landet är direkt kopplad till coronakrisen. Och den är alltså värre än under finanskrisen 2008, konstaterar Arbetsförmedlingen på en presskonferens på måndagen.

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, låter sig trots det allvarliga läget inte nedslås:

”Till skillnad från tidigare kriser är det här en hälsokris, den kommer att gå över. När det gäller finanskrisen eller 90-talskrisen så var det ju strukturella problem i ekonomin”, resonerar hon.

Fler varsel kan snart räknas in

Enligt de siffror Arbetsförmedlingen har tillgängliga för dagen har över 18.000 personer varslats om uppsägning i mars. Men den siffran väntas stiga till över 20.000 då statistiken ännu inte hunnit ta med förra veckans varsel.

Utöver det kommer flera andra varsel som skett, bland annat gick lastbilsjätten AB Volvo ut förra veckan med beskedet om att 20.000 anställda i Sverige permitteras, dessutom säger Volvo upp cirka 5.000 it-konsulter.

Volvo Cars har även meddelat att bolaget stänger sina fabriker i Sverige, Belgien och USA på grund av coronaviruset. I Sverige påverkas fabrikerna i Torslanda, Skövde och Olofström. Det handlar om 25.000 anställda som berörs, har vd Håkan Samuelsson förklarat i SR:s Ekot.

Varslen står utan överdrift som spön i backen till följd av virusutbrottet.

Hoppas på regeringens krispaket

Annika Sundén hoppas nu att regeringens paket får effekt.

”Vår förväntan är att det krispaket som lagts kommer att dämpa varslen”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Arbetsförmedlingen meddelar också att beslutet om korttidspermitteringar har börjat tillämpas. Fram till och med 22 mars har 650 personer blivit varslade om permittering. Ansökan öppnar den 7 april hos Tillväxtverket och fler permitteringar är att vänta framöver. Samtidigt kan det få dämpande effekt på varselutvecklingen och hur många som blir uppsagda, uppger Arbetsförmedlingen.

Stockholms län mest utsatt

När gäller varslen som Arbetsförmedlingen nu redovisar står Stockholms län för 56 procent av dessa, enligt Stockholms handelskammare.

”Coronautbrottets första smäll riktas mot tjänstenäringarna och handeln, inte minst besöksnäringen, som är av enorm betydelse för huvudstadsregionens arbetsmarknad. Det kommer krävas stora politiska insatser för att mildra konsekvenserna och underlätta återhämtningen”, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.