I Stockholm har 90 procent av de utländska gästnätterna på hotell försvunnit.

ANNONS

Dramatiken över hur pandemin slagit mot svenska hotell återges av Stockholms handelskammare.

Under första halvåret har praktiskt taget utlandsturismen utraderats.

I Stockholm, Sveriges huvudstad, är smällen inte oväntat tyngst. Nio av tio utländska gästnätter har försvunnit i spåren av coronakrisen.

Drabbar flera branscher

”Det är ett brutalt slag som i första hand skadar exempelvis hotell, men det spiller också över på många andra branscher eftersom konsumtion av utländska medborgare i praktiken upphört. Risken är att det långsiktigt skadar företagen och därmed jobben”, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms handelskammare, i pressmeddelandet.

De nattsvarta siffrorna för hotellbranschen i Sverige baseras på data från Statistiska centralbyrån, SCB. Störtdykningen av utländska hotellgäster startade i mars med ett fall på 54 procent.

Men det skulle bli värre följande månader. I april gick de utländska gästnätterna på svenska hotell ned med hela 81 procent. I maj handlar det om ett ras på 76 procent och i juni 80 procent.

Kräver att regeringen agerar

Mot bakgrund av det svåra läget för hotellnäringen, men även nöjesbranschen, efterlyser Stefan Westerberg en förlängning av regeringens omställningsstöd.

ANNONS
ANNONS

Det vore ”synnerligen befogat om regeringen hittade ett sätt att stödja exempelvis hotell och nöjesparker som fått sin högsäsong förstörd”, betonar han.

Läs mer hur pandemin slagit mot hotellbranschen, län för län.