Weekendresa till Paris? Tänk om. Frankrikes president Emmanuel Macron stänger ner huvudstaden och åtta andra franska städer nattetid, från och med lördag. Bryt mot utegångsförbudet och dryga böter väntar!

annons
annons

Corona rasar i Frankrike med 20 000 nya dagliga fall. Macron har fått kalla fötter och vill få ner spridningen till omkring 3000 om dagen. Det sa han under en tv-intervju på onsdagen som DN rapporterar om. 

Han säger att smittan nu måste bromas och inför därför ett utegångsförbud från klockan 21 till 06, i bland annat Paris – en stad som inte direkt är känd för att stänga ner tidigt.

Men nu är det alltså slut på sena restaurang- och barbesök för festprissar i Paris. Den som blir ertappad med att vara ute sent efter lördag kan få böter av polisen – som kommer att göra personkontroller – på 135 euro.

Macron försökte samtidigt lugna allmänheten och försäkrade att: ”vi har inte förlorat kontrollen”, och att utgångsförbudet kommer att gälla i mellan fyra och sex veckor.

”I Parisregionen och i åtta andra städer ökar smittspridningen så snabbt att vi nu behöver införa utegångsförbud nattetid. Vi måste bromsa smittan”.

Ökat ekonomiskt stöd 

Macron lovade under intervjun att pumpa in pengar till de som drabbas direkt av nedstängningarna, som till exempel restaurangägare och andra företagare som har det tufft. Även låginkomsttagare ska få stöd.

”Det vi gör nu är att lära oss på nytt vad det innebär att vara en nation. Om jag har ett budskap till våra medborgare, så är det just detta. Att vi behöver varann. Och att vi kommer att klara detta tillsammans,” sa presidenten.

ANNONS
ANNONS

Men han fick, efter uttalandet, snabbt en känga av vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon som var först ut på Twitter, redan några minuter efter intervjun:

”60 procent av smittofallen äger rum på arbetsplatser, i skolan eller på universitet mellan klockan 8 och 19. Men Macron förbjuder besök på barer och restauranger mellan klockan 20 och 06″. Välkommen till Absurdistan!”