Dagens PS

Swedbank: "Robust återhämtning" för industrin

svensk industri ökar
Det går bra för svensk industri som nu visar rekordsiffror. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 02 nov. 2020Publicerad: 02 nov. 2020

Sveriges inköpschefsindex för industrin ökade i oktober till 58,2, från föregående månads uppreviderade utfall på 55,9 (från preliminärt 55,3).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det är andra månaden i rad som indexet är högre än det historiska snittet och antyder om en robust återhämtning. Den ökade smittspridningen av coronaviruset har ännu inte påverkat svensk industrikonjunktur eller företagens produktionsplaner men nedåtriskerna påtagligt har ökat”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en skriftlig kommentar och fortsätter:

“Fyra av fem delindex bidrog till uppgången i PMI-total där orderingång, leveranstider och produktion tillsammans hamnade över 60-nivån för första gången sedan 2017. Leveranstiderna nådde den högsta indexnivån sedan april men reser också frågor om den ökade smittspridningen och införande av nya restriktioner kommer att leda till nya leveransstörningar för svensk industri”.

Tillverkningsindustrins produktionsplaner för det närmaste halvåret är mer expansiva. I oktober nådde indexet 62,0 jämfört med 59,5 i september, nivåer som inte uppmätts sedan före coronapandemin.

En siffra över 50 indikerar expansion.

Sverigeoktober, 2020september, 2020Reviderad
Inköpschefsindex för industrin58,255,355,9
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS