Stålbolaget SSAB meddelar att strejkerna i Finland, som organiserats av ett antal fackföreningar i samband med förhandlingar om nya kollektivavtal, bedöms påverka bolagets affärsområde Europes resultat för det fjärde kvartalet negativt med 250 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Strejken som organiserades i Brahestad och Tavastehus av Industrifacket, fackförbundet Pro, och De Högre Tjänstemännen YTN, inleddes 9 december och avslutades den 11 december. Finska elektrikerförbundets strejk i Brahestad och Tavastehus fortsätter och det är risk för ytterligare konfliktåtgärder.

ANNONS
ANNONS

SSAB Europes verksamhet har också påverkats negativt av att vissa fackförbund bland annat infört förbud mot övertidsarbete. Den ena av masugnarna vid Brahestad stålverk stängdes temporärt i slutet av november, vilket var en vecka tidigare än planerat på grund av elektrikerstrejken, och den kommer att vara stängd till årsskiftet.

Strejkerna och övriga konfliktåtgärder har påverkat SSAB Europes produktion och leveranser. Bedömningen är att affärsområdets resultat för det fjärde kvartalet 2019 kommer att påverkas negativt med 250 miljoner kronor.