Svenska möbeljätten Ikea är i blåsväder i Polen efter att bolaget sparkat en anställd som öppet kritiserat homosexuella under ett pride-event.

annons
annons

Det rapporterar Bloomberg. Ikeas stadgar beskriver tydligt att man stödjer yttrandefrihet, men också tolerans och respekt för varje medarbetare.

Mannen ska enligt artikeln ha lagt upp kritiska kommentarer, och ett citat från bibeln om ”blod och död” för homosexuella, på Ikeas intranät. Den tidigare anställde säger till Bloomberg:

”Jag anställdes för att sälja möbler, men jag är katolik och det här är inte mina värderingar”, med syfte på bolagets pride-initiativ.

I ett uttalande skriver Ikea att alla medarbetare har rätt att tro vad de vill – men att problemet här var hur han uttryckte sina åsikter.

”Vi skulle vidta liknande åtgärder om någon bryter mot någon annan grupps värdighet (t.ex. katolikers).”

ANNONS
ANNONS

Polens justitieminister Zbigniew Ziobro kallar det hela för ”skandalöst” och ”helt oacceptabelt”. Nu uppmanar han allmänheten till en bojkott av Ikea medan staten utreder Ikea.

Ikea öppnade sin första butik i Polen 1991, och har ett dussintal fabriker i landet som producerar omkring 4,000 Ikea-produkter varje år.