Sämsta tänkbara julklappen för toppchefen. Och nu vinstvarnar även bolaget.

Det är Ulf Bjerknes, nytillträdd vd på den norska sportkedjan XXL så sent som den 1 december, som nu lämnar sin stol i kölvattnet av ett försäljningsfiasko under rea-hetsen på Black Friday.

Den norska kedjan XXL fick ta mycket stryk under Black Friday och nu vinstvarnar bolaget. Dessutom avgår nye vd:n efter bara 18 dagar på sin post. (Foto: TT)
Den norska kedjan XXL fick ta mycket stryk under Black Friday och nu vinstvarnar bolaget. Dessutom avgår nye vd:n efter bara 18 dagar på sin post. (Foto: TT)

”XXL har varit för aggressivt med prissänkningar och har inte justerat och följt upp prisstrategierna tillräckligt”, skriver bolaget i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Tyvärr har detta varat för länge utan åtgärder, vilket hämmar bruttomarginalerna i december också”.

”Till följd av detta flyttade en stor del av försäljningen till denna kampanj, med betydligt lägre bruttomarginaler. XXL hade en försäljningsökning på Black Friday-kampanjen jämfört med förra året, men ett dåligt genomförande medförde en negativ utveckling i bruttoresultatet, vilket ledde till en avsevärd minskning av bruttomarginalen”, skriver XXL och gör gällande att åtgärder vidtagits för att debaclet inte ska upprepas.

Ulf Bjerknes, vd:n som nu avgår, har tidigare varit operativ chef på XXL. Sportkedjans ordförande Øivind Tidemandsen får nu en operativ roll i bolaget medan Tolle Grøterud, startegichef och IR-chef, blir tillförordnad vd under tiden som jakten på en ny, permanent vd pågår.

ANNONS
ANNONS

XXL vinstvarnar och spår nu att intäkterna under helåret 2018 uppgår till 9,4 miljarder norska kronor och att ebitda landar i intervallet 530-560 miljoner norska kronor.

”Detta kan ändras eftersom att de senaste veckorna i december är viktiga försäljningsveckor”, uppger bolaget och påpekar att rapporten för fjärde kvartalet släpps den 12 februari nästa år.