Informationsgranskningsnämnden (IGN) anser att företagets reklam är vilseledande, skriver Aftonbladet.

Det är företaget Valneva Sweden AB som nu åker på böter på 90.000 kronor för sin reklam för läkemedlet Dukoral.

I reklamjinglarna heter det att Dukoral är botemedlet för turister som drabbas av diarré. Men enligt IGN är det inte möjligt att vaccinera sig mot diarré, därav boten.

”Låt inte resan skita sig, se till att vaccinera dig”, eller ”På semester i Pattaya, men måste sitta här och baja”, lyder två av reklaminslagen för läkemedlet från företaget, enligt Aftonbladet, som uppger att Dukoral är ett drickbart vaccin som kan skydda mot kolera, dock ger det inget skydd mot turistdiarré, som det görs gällande i radioreklamen.

ANNONS
ANNONS

Valneva Sweden AB hävdar att syftet med reklamtexten, som har omarbetats, är att få fler att vaccinera sig – man påpekar också till IGN att reklamen aldrig använts utan att jinglarna skulle sändas efter sommaren.

”Vi borde haft med ordet kolera i reklamsnutten, vilket vi inte hade. Vi borde varit tydligare. Det känns dock märkligt att vi får en avgift för något som ännu inte är publicerat”, säger Einar Vollan, marknadsansvarig på Valneva Sweden AB, enligt Aftonbladet, där han tillägger att företaget inte bestrider IGN:s beslut.

IGN anser, framgår det, att det är ovidkommande att reklamen inte sänts än; företaget har också för avsikt att använda den omarbetade reklamen, skriver AB.

”Genom att byta ut ’racerbajs’ mot ’kolerabajs’ samt utesluta ordet ’diarré’ torde det vara tydligt för lyssnarna att de bör söka upp en vaccinationsmottagning för att förhöra sig om behov av ett eventuellt koleravaccin”, resonerar företaget.