Facebook startar nu ett nytt program där de köper upp obetalda fakturor från småföretag som ägs av kvinnor och minoriteter. Tanken är att hjälpa små bolag med likviditeten.

ANNONS

Programmet är en del av Facebooks senaste satsning på att bygga långsiktig lojalitet med de småföretag som i de allra flesta fall annonserar på plattformen.

Facebook Invoice Fast Track-program går ut på att Facebook köper företags fakturor. Sedan kräver Facebook in pengar utifrån de villkor som redan finns mellan företaget och kunden.

Istället för att vänta på betalningen kan företaget få in sina pengar direkt, medan Facebook sannolikt kan tjäna en del pengar på dröjsmålsräntor.

Facebook startar programet för att hjälpa företagare som annars skulle få problem med sin likviditet.

Efter en testperiod med ett mindre antal företagare kommer programmet nu att tas i bruk i stor skala. Facebook expanderar sitt program. Nu ska man köpa upp fakturor till ett värde av 100 miljoner dollar, motsvarande 863 miljoner kronor. Företaget räknar med att ungefär 30 000 företag kan omfattas av programmet.

Rich Rao, Facebooks vice ordförande inom avdelningen för småföretagare, säger att konceptet är helt nytt.

”Vi har fått höra mycket om de finansiella svårigheterna som de här företagen möter, och idén togs fram väldigt snabbt och pitchades till vår ekonomiavdelning, säger Rich Rao till CNBC.

ANNONS
ANNONS

”Pilotprojektet var väldigt litet, men vi såg att det också var väldigt framgångsrikt.”

Det är särskilt småföretag som har kvinnor och minoriteter som ägare och vars verksamhet särskilt vänder sig till underprivilegierade grupper som kommer att få ta del av tjänsten.

Läs också: 

Facebook lanserar kryptoplånbok i år
Inkassobolagen räknar med fler ärenden