Nestle, Disney och Epic Games är några av bolagen som valt att stoppa sina annonser på videostreamingplattformen Youtube.

ANNONS

Bakgrunden är att annonserna har hamnat bredvid stötande innehåll på plattformen. Därmed handlar det om samma typ av problem som för två år sedan fick företag att dra tillbaka sina annonser sedan de hamnat bredvid extremistvideos.

Denna gång har det påvisats att Youtubes algoritmer redan efter några klick rekommenderar olämpliga videos när man söker på ”bikini”. Det handlar om att användaren leds till videoklipp med minderåriga som utövar gymnastik eller andra kroppsrörelser med sexistiska kommentarer under.

I vissa fall har dessa videoklipp haft reklam från bolag som Nestle och Disney bredvid, och det dröjde inte mer än en dag för bolagen att dra tillbaka sina annonser. Nestle sade att man har valt att ”pausa” annonserna medan Youtube utreder frågan.

ANNONS
ANNONS

Youtube har i ett pressmeddelande sagt att olämpligt innehåll är förbjudet på plattformen men att mer måste göras för att ”fånga upp missbruket snabbare”.