Apparna avslöjar var du är och företag säljer sedan informationen vidare, visar granskning av Dagens Nyheter.

”För apparnas skapare kan spårningen betyda stora pengar – dataföretagen erbjuder dem garanterad betalning för att smyga in spionkod som startar loggningen”, skriver tidningen.

Intet ont vetande individer traskar runt med sina mobiler, och kartläggs samtidigt med hjälp av gps. Datan går vidare till företag, som slår mynt av informationen, framgår det.

ANNONS
ANNONS

”Över 100 appar har identifierats i DN:s kartläggning av appar som skickar mobilens position till något av de företag som säljer positionsdata om svenskar”, enligt artikeln.

Många av apparna som tidningen berättar om och som sysslar med den här typen av vidareförmedling personuppgifter spårades med hjälp av att de själva röjer vad som pågår i sin policy för integritetsfrågor. Därtill har tidningen installerat misstänkta appar på mobiltelefoner. En specialmjukvara har hjälpt till att avslöja apparnas i många fall dolda agenda där användarnas mobiler skickar känslig information kontinuerligt.

I ett register på DN kan du se vilka appar som fallit för frestelsen att tjäna pengar lätt genom att ha spionkoder installerade som kartlägger användarnas rörelser genom mobilen, en information som alltså sedan används i kommersiella syften.