Problemen runt vaccinationerna mot covid-19 har varit många. Nu uppger en högt uppsatt politiker att EU:s medlemsländer kan stämma en av vaccinstillverkarna. 

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca meddelade nyligen att på grund av ”reducerad förmåga” vid en av företagets fabriker kan leveransen av vaccin mot covid-19 bli mindre än vad som ursprungligen aviserades.

Irritationen bland EU:s företrädare har varit stor efter beskedet.

Nu uppger en rad EU-länder att överväga ett gemensamt agerande, enligt Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics. Det rapporterar Di.

”Det är inte rätt av dem att inte uppfylla sina åtaganden”, säger Edgars Rinkevics.

Utbredd kritik

Kritiken kommer dock inte enbart från medlemsländerna utan även EU-kommissionen har under dagarna ventilerat sin frustration mot läkemedelsbolagen.

”EU har investerat miljarder för att hjälpa till i utvecklingen av de första covid-19-vaccinen”, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett tal på världsekonomiska forumet i Davos.

”Företagen måste leverera”, fortsätter hon.

ANNONS
ANNONS

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides krävde under en pressträff i måndags besked om information om ”exakt hur många doser” som Astra Zeneca har producerat och levererat.

”Vi vill att våra kontrakt uppfylls fullt ut”, sade Stella Kyriakides på pressframträdandet.

Svenskarna obestämda

Den svenska regeringen har inte tagit ställning angående en potentiell stämning av Astra Zenece.

Socialminister Lena Hallengren (S) konstaterar dock att det är ”otroligt viktigt” att läkemedelsbolagen håller gällande avtal.

”Vi förväntar oss att man gör allt för att göra det, och vi bevakar frågan noggrant tillsammans med andra EU-länder”, säger Lena Hallengren i en skriftlig kommentar och fortsätter:

”När beskeden klarnar blir det lättare att utreda eventuella effekter.”

Läs mer: Ministern vill förlänga smittskydd på krogen [Dagens PS] >>