”Han är en främlingsfientligs värsta mardröm. Här har vi en invandrare som inte konkurrerar om jobb utan skapar jobb i stor skala.”

Dessutom har han själv blivit stenrik på kuppen.

Dagens PS har tidigare skrivit om den kurdiske invandraren Hamdi Ulukaya som kom till USA på 1990-talet och som på bara några år gjorde en sömnig gammal yoghurtfabrik till ett amerikanskt miljardbolag med tusentals anställda. Entreprenören har minst sagt levt den amerikanska drömmen – precis som vi skrivit om i artikeln ”Luspank till miljardär – fem otroliga framgångssagor”.

Så sent som april i år skapade succé-entreprenören stora rubriker när han valde att göra hela personalen till miljonärer och sedan dess har Hamdi Ulukaya lovat att skänka bort större delen av sin förmögenhet för att hjälpa landets flyktingar.

Och det är just det sistnämnda som nu blivit en nagel i ögat på den amerikanska extremhögern, rapporterar NY Times. I en artikel rapporterar tidningen att den turkietfödda invandraren blivit måltavla i den hektiska debatten efter sina initiativ för USA:s flyktingar samt efter ett tal under årets konferens World Economic Forum i schweiziska Davos som fick storbolag som Cisco, IBM och Salesforce att engagera sig i integrationsarbetet av invandrare.

Hamdi Ulukaya, och företaget Chobani, har den senaste tiden fått utstå massiv kritik från högervridna medier. I sociala medier har bilder och fejkade artiklar cirkulerat som varnat för att Hamdi Ulukaya försöker ”dränka USA i muslimer” och det hela har gått så långt att borgmästaren i Twin Falls, Shawn Barigar, utsatts för dödshot delvis på grund av sitt öppna stöd för Chobanis verksamhet. En del av Hamdi Ulukayas framgång har varit att anställa just flyktingar. När entreprenören öppnade drog igång verksamheten i New Yorkkontaktade han ett lokalt flytking-center och satte många i arbete med löner över USA:s miniminivå. En strategi han fortsatte med när han nyligen öppnade bolagets andra fabrik i Twin Falls och värvade flyktingar från bland annat Irak, Afghanistan och Turkiet.

ANNONS
ANNONS

”Det är helt galet”, säger borgmästaren Shawn Barigar till New York Times om de lögner och ”konspirationsteorier” som nu sprids.

”Det hela har målats upp som en stor mörkläggning där jag personligen skulle ha fått pengar från Obama-administrationen för att låta Chobani anställa vem de vill och att det är en del av islamiseringen av USA.”

MISSA INTE: Så blev utfattigt underbarn USA:s mest hatade riking [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Reste sig ur spillrorna och blev stenrik [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: For Helping Immigrants, Chobani’s Founder Draws Threats [NY Times] >