Volvo Cars vd Håkan Samuelsson är tydlig med vad den svenska bilbranschen behöver: nytt blod, och bättre kompetens – annars finns risken att bolaget tvingas flytta huvudkontoret.

ANNONS

Svenska Dagbladet har pratat med Håkan Samuelsson under Almedalsveckan i Visby på Gotland. Han tycks bekymrad när han pratar om det paradigmskifte som Volvo, och bilbranschen, står inför: bensin och diesel ska ut, el ska in.

”Vi pratar massor om att vi ska ställa om mot elektrifiering och självstyrande bilar. Men vi pratar inte lika mycket om att det också kommer att kräva ny kompetens”, säger han till tidningen.

Samuelsson menar att ett sätt att stävja problemet är med en flexiblare arbetsmarknad:

”Vi kan inte heller bara ta in nya på toppen, det blir för dyrt. Det krävs att folk lämnar företaget och börjar jobba på annat håll”, menar han.

Trots hans hårda kommentarer har Volvo Cars tagit fram ett utbildningsprogram där 20.000 ska få ny kompetens inom elektrifiering de kommande åren. Vd:n vill också ha in nytt blod från utlandet – främst från USA, Tyskland och Kina.

ANNONS
ANNONS

Om inte kompetensen, och arbetsmarknaden, blir bättre i Sverige kan Volvo Cars tvingas fly landet, menar Samuelsson enligt artikeln. Det nuvarande huvudkontoret ligger i Göteborg.