“Vi växer nu och anställer nyckelpersoner”, säger Liveshops grundare.
Videon är hans starkaste kort
Mest läst i kategorin
I Veckans Entreprenör lyfter vi entreprenörer, innovatörer och företagsledare som som ritar om kartan över svenskt näringsliv. I artikelserien får du träffa personerna bakom nya, spännande startups och ta del av deras bästa tips för hur man lyckas.
Vem är du?
“Jag är uppväxt i en familj där innovation och uppfinnande alltid premierats. Min mormors far uppfann margarinet. Min far var med och tog fram det där limmet som vi alla känner igen från en orange plastflaska. Och min farbror tog fram den luktlösa kattlådan. I alla mina arbetsroller har jag jobbat för att förbättra, optimera eller lösa något. Det var under min tid som ansvarig för alla digitala kanaler för en av Sveriges fyra telekomoperatörer som jag kom på idén med Liveshop.”
Berätta om affärsidén.
“I motsats till Ines Uusmanns uttalande om att internet är en fluga, så flyttar allt fler affärer online. I samma takt kräver konsumenter mer av de bolag de gör affärer med. Enkelhet, snabbhet, service och tillgänglighet, som är individuell och personlig, är bara några av de egenskaper som krävs av bolagen. Liveshop möjliggör just det. Och kunden kan möta en representant för ett rådgivningsmöte, säljmöte eller support. Det som gör oss unika är hur vi från början tänkt på hur Liveshop ska fungera med andra system och hur vi kan nyttja den information som finns för att göra mötet så relevant som möjligt. Liveshop använder själva videon som en yta för att visualisera och förklara för kunden.”
“När vi startade bolaget 2011 var vi väldigt tidigt ute, det var inte många bolag som hade någon digital strategi, eller omnikanalstrategi för den delen (kärt barn har många namn) men under 2015/16 hände något och från att vi fått komma till måndagsmöten mer som ett inspirationsinslag fanns faktiskt en plan och ett behov att kunna eskalera en kundkontakt från hemsidan, chat eller app till en videokanal. I dag har vi kunder inom bank, finans och telekom men även inom reseindustrin och el och försäkring. Vi har varit ett globalt bolag från första dagen med största andelen kunder utanför Sverige där vi byggt upp ett nätverk av partners för pre-sales, implementering och support. Vi har egen utveckling med kontor i Stockholm och Eskilstuna och partners i Tyskland, Tjeckien, Grekland, Spanien och Turkiet.”
Vad blir nästa steg?
“Vi växer nu och anställer nyckelpersoner för att ta Liveshop till nästa nivå. I takt med att vi får in allt fler kunder behöver vi lägga allt mer fokus på att erbjuda dem mer support och service, vilket kräver mer resurser. Appliceringsområdena för Liveshop är egentligen obegränsade så vår utmaning ligger i var vi ska fokusera.”
Bästa entreprenörstips?
“Våga starta. Sverige är i detta avseende ett fantastiskt bra land. Missförstå mig rätt, det finns en hel del utrymme för förbättring men en sak har Sverige – det är i jämförelse med många länder enkelt att starta eget, och det finns en hel del stöd och finansiering att få.”
Värsta fallgropen?
“Att göra allt samtidigt. Självklart handlar egenföretagande om att göra saker själv, jag menar att det inte får halvdant – utan fokus. En annan fallgrop är att säga ja till fel affär. Detta är givetvis en avvägning man måste göra; pengar in men fokus åt fel håll under en tid eller mindre pengar men fokuserat arbete där man följer planen med produkten.”
Finansiering – vad bör man tänka på?
“Bolaget har växt organiskt till vi kom till en punkt då vi var tvungna att låta organisationen växa för att kunna hjälpa fler kunder. I dag har vi finansiering för att täcka peakar då våra kunder har långa betalningscykler men intäkterna kommer framför allt från betalande kunder.”
!Vad man bör tänka på? Var försiktig med andelarna i bolaget. Ditt ägande kommer späs ut men välj med omsorg till vem. Tänk hela tiden på hur ditt bolag gagnas av utbytet. Pengar är en sak som tyvärr är ett måste – men kunskap, erfarenhet och nätverk är minst lika viktiga när ni väljer vem som ska dela bolaget med er. Se till att de ni samarbetar med ger bolaget värde och tar det framåt.
Var ser du dig själv/företaget om fem år?
“Som alla vet är det nästan omöjligt att se fem år in i framtiden och än mindre möjligt att följa en femårsplan, men om jag ska göra en kvalificerad gissning så är Liveshop ett verb när man pratar om digital närvaro och jag samarbetar med ett globalt team som realiserar alla de planer som vi har i dag – och vi har lyckats göra en god Taleggio-ost själv!”
Vem borde bli nästa ”Veckans entreprenör” – och varför?
“Axel Benrik – Sveriges hårdast arbetande entreprenör med tre bolag och en historik av att driva Sveriges största webb-byrå.”
Namn: Magnus Sjögren
Yrke: Vd och grundare av Intaktus AB.
Ålder: 41
Bor: Oslo
Civilstånd: gift.
Gör helst: lagar mat, upptäcker nya platser och tränar.
Gör helst inte: sitter eller står i kö.
Det vet ingen om mig: jag gör egen ost, målet är en perfekt Taleggio.
Nedan kan du läsa mer om Liveshop:
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.