På flera håll i USA har företag köpt upp mark för att investera i vatten – och tjäna storkovan. Men köpen möts av skarp kritik.

ANNONS

Investmentbolaget Greenstone Management Partners har köpt upp en bit mark och tomter om cirka 200 hektar i den lilla landsorten Cibola i Sonoraöknen, nära Arizona.

Det här är en plats där Coloradofloden spelar en viktig roll för såväl bomullsodlingar, naturreservat och turister.

Och det är just flodens vatten som fångat Greenstones intresse.

Läs även: Larmet: Solens svarta hål påverkar dig [Dagens PS]

En period av torka

Nu kritiseras företaget för att stjäla befolkningens vattenresurser för sin egen vinning. Greenstone köper mark och tomter med vattenrättigheter, och säljer sedan vattnet vidare.

ANNONS
ANNONS

Köpet sker mitt under en pågående torka.

”Den här typen av företag köper inte upp tomter för att de vill odla här och bli en del av samhället, de köper land här för rättigheterna till vattnet”, sa Holly Irwin, boende i Cibola, till CNN.

Köptes för 20 miljoner

I september i fjol godkände den amerikanska staten ett köp på 27 miljoner dollar, motsvarande 270 miljoner kronor. Greenstone hade sålt vatten från Coloradofloden till Phoenix-förorten Queen Creek, ungefär 30 mil bort.

Ännu har inte köpet gått igenom – eftersom länen La Paz, Mohave och Yuma har stämt myndigheten som godkände överföringen.

”Vi upplever just nu en extrem torka, våra samhällen behöver det här vattnet. Staten har faktiskt ett visst ansvar att skydda människorna här, liksom vårt vatten. Och därmed inte tillgodose de som köper egendom för att komma åt vattenrättigheterna och tjäna miljoner”, säger Holly Irwin.

Många satsar på vatten

Flera amerikanska företag gör liknande investeringar runtom i landet.

ANNONS
ANNONS

Water Asset Management, till exempel, har köpt upp mark med vattenrättigheter på flera platser i USA. Företagets vd beskriver vatten som “a trillion-dollar market opportunity” – en marknad som involverar tusentals miljarder kronor. Det rapporterar CNN.

Läs mer om vatten:

Landet där vatten är lösningen på elkrisen [Dagens PS]

Tidvattenkraft ska driva en miljon hem [Dagens PS]