Dagens PS

Utländska varumärken som är fast i Ryssland

Burger-King
Hamburgerkedjan Burger King som ägs av Restaurant Brands International har 800 restauranger i Ryssland. (Foto: TT)
Daniel Bylund
Daniel Bylund
Uppdaterad: 17 mars 2022Publicerad: 16 mars 2022

Krångliga juridiska franchiseavtal har lett till att flera stora utländska varumärken tvingats kvar i landet och har öppet som vanligt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varumärkena Burger King, Marks and Spencer och hotellkedjorna Marriott och Accor fortsätter att hålla sin verksamhet öppen i Ryssland trots en önskan att stänga ner, skriver BBC News. 

Anledningen är att verksamheterna bedrivs av tredje part som franchise, vilket gör att bolagen inte äger verksamheterna som drivs under deras namn.

Franchiseavtal kan användas för att bolag enkelt ska komma in på en ny marknad, men de saknar de nödvändiga kunskaper, pengarna eller förmågan att göra det, enligt Graeme Payne, specialist på brittisk och internationell franchise på advokatbyrån Bird&Bird.

Sammanlagt har dessa bolag över tusen butiker fortfarande öppna i Ryssland.

Juridiskt dilemma för utländska varumärken

Hamburgerkedjan Burger King har 800 restauranger i Ryssland. Verksamheterna drivs av franchisetagare och avtalen är långa juridiska överenskommelser som inte är lätta att ändra inom en överskådlig framtid. Om bolagen försöker avbryta franchiseavtalen som vanligtvis är på 10 år riskerar de att bli stämda.

“Utomstående undrar säkert varför de inte bara stänger sina butiker? Men ur ett rent affärsmässigt och avtalsmässigt perspektiv är det väldigt svårt att göra det utan några långtgående juridiska konsekvenser”, säger Graeme Payne.

Det finns klausuler i franchiseavtalen som reglerar att avtalet kan säga upp om franchisetagaren skadar bolagets rykte. Men problemet är att franchisetagarna personligen inte gör något fel.

Andra sätt att sägas upp avtalet enligt Victoria Hobbs, partner på advokatbyrån Bird&Bird, är om en franchisetagarna har direkta kopplingar till Vladimir Putin eller själv har sanktionerats.

Olika åtgärder från bolagens sida

Flera bolag har slutat med till exempel leveranser, bokningar och investeringar och de delar som inte ägs av franchisetagare har i flera fall stängts ned.

Burger King kommer att skänka sin vinst från franchiseverksamheten i Ryssland till humanitärt bistånd i Ukraina. Även Marks and Spencer har meddelat att de kommer att skänka mer än 1,5 miljoner pund till Ukraina.

Läs mer: Press på franska energijätten TotalEnergies om Ryssland

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS