Electrolux resultat för årets tredje kvartal blev minus 385 miljoner kronor, motsvarande period förra året var resultatet 1 639 miljoner kronor, nedgången drevs främst av affärsområde Nordamerika.

ANNONS

Affärsområde Nordamerika redovisar en betydande förlust på 1,2 miljarder kronor. Även affärsområde Europa gick dåligt, vars rörelseresultat påverkas av en engångspost på 350 miljoner kronor för utträdet från den ryska marknaden, exklusive den engångsposten uppgick rörelseresultatet till minus 35 miljoner kronor.

I Latinamerika samt Asien-Stillahavsområdet, Mellanöstern och Afrika, ökade dock Electrolux sina intäkter genom framgångsrikt genomförda produktlanseringar och god kostnadshantering. I Asien-Stillahavsområdet, Mellanöstern och Afrika var efterfrågan var stark, men i Europa och USA gjorde den höga inflationen att efterfrågan sjönk.

Väntar sig lägre efterfrågan även nästa år

Electrolux bedömer att konsumenters inställning kommer påverkas av hög inflation och höga räntor och ge mindre efterfrågan även nästa år, därför väntas efterfrågan försämras ytterligare både i Europa och Nordamerika för helåret 2023.

”Mot denna bakgrund inleddes ett program för kostnadsbesparingar för koncernen och omställning i Nordamerika under kvartalet. Vi ser också över vårt behov av produktionskapacitet med tanke på rådande marknadssituation”, säger Electrolux vd och koncernchef Jonas Samuelsson i ett pressmeddelande.

Besviken över prestationen i Nordamerika

Programmet inleddes under tredje kvartalet och väntas påverka resultatet för 2023 med 4–5 miljarder kronor, det kommer även bidra till resultatet under 2024 och den totala kostnadsbesparingen beräknas bli över 7 miljarder kronor.

Största delen av besparingarna görs i Nordamerika där 3 500–4 000 tjänster kommer påverkas.

”När det gäller affärsområde Nordamerika är jag självklart mycket besviken över vår prestation. Produktionsförändringen med de två nya anläggningarna Anderson och Springfield inklusive flera nya produktplattformar, i kombination med de särskilt utmanande förhållandena i leveranskedjan, kräver ytterligare åtgärder för att återgå till stabilitet och lönsamhet”, säger Jonas Samuelsson i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rejäl nedgång på Stockholmsbörsen – föll 2,4 procent [Dagens PS]