Dagens PS

Tesla vägrar kollektivavtal – facket hotar med strejk

En krockad Tesla Model S. IF Metall har länge kämpat för att de som reparerar och servar bilar på Tesla i Sverige ska få kollektivavtal.
En krockad Tesla Model S. IF Metall har länge kämpat för att de som reparerar och servar bilar på Tesla i Sverige ska få kollektivavtal. (Foto: Wikimedia Commons CC-0)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 okt. 2023Publicerad: 05 okt. 2023

Tesla i Sverige hotas av strejk. Fackförbundet IF Metall vill förhandla om kollektivavtal men har inte fått någon respons från det amerikanska elbilsbolaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

IF Metall vill att personalen som servar och reparerar Teslabilar på Tesla i Sverige, TM Sweden AB, ska omfattas av ett kollektivavtal, det rapporterar Sverige Radio.

Vill inte förhandla

Processen påbörjades för fem år sedan, men IF Metall har inte fått någon respons, varför fackförbundet nu är nära att varsla om strejk.

Enligt facket är syftet med att teckna kollektivavtal att anställda över tid ska garanteras bra löner och villkor, det handlar även om konkurrensneutralitet.

”Tesla ska inte kunna konkurrera med sämre villkor gentemot andra i branschen och på det sättet dumpa villkoren”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, till Sveriges Radio.

Kollektivatalet som IF Metall vill teckna skulle enligt honom omfatta 120 personer och är samma avtal som finns på andra bilverkstäder, motorbranschavtalet, men Tesla har avböjt.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tesla dumpar priserna i Sverige Model 3 nu ett kap Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS