Dagens PS

Sverige nyckelspelare i framtidens kärnkraft

kärnkraft
Sverige kan komma att ha en nyckelroll i framtidens kärnkraft.Det menar den amerikanska energijätten Westinghouse. (Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 27 sep. 2023Publicerad: 27 sep. 2023

Energijätten Westinghouse flyttar fram positionerna och ser att Sverige kan ha en nyckelroll i framtidens kärnkraft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elias Gedeon, chef för bolagets affärsområde Commercial Operations Energy Systems, har just besökt Sverige för att promota tredje generationens reaktorer från Westinghouse.

Flera kontrakt

Flaggskeppsmodellen i den generationen är AP1000, en tryckvattenreaktor som ger 1 200 MW.

”Vi har ett kontrakt i Polen att leverera tre stora konventionella AP1000-reaktorer. Vi förväntar oss även att regeringen ska fatta beslut om tre nya enheter där nästa år. Vi har också ett kontrakt med Ukraina att totalt leverera nio enheter och har även tecknat ett samförståndsavtal med Bulgarien för två enheter”, berättar Gedeon.

”Vi följer även upp möjligheter i länder som Tjeckien, Slovenien, Slovakien, Finland, Nederländerna och Storbritannien”, tillägger han.

AP100 kompletteras av AP300, med en maxkapacitet på 300 MW, för att möta den efterfrågan bolaget ser på små modulära reaktorer, skriver TN.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Förutsättningar för kärnkraft

Westinghouse är också i högsta grad aktivt i Sverige.

Här pågår dialoger med såväl Vattenfall som Fortum. Med Fortum har det skrivits ett avtal om att utreda en mer effektiv skalbar utbyggnad av kärnkraft både i Sverige och Finland.

”Sverige har alla förutsättningar att bygga kärnkraft, inklusive vår kärnbränsletillverkning i Västerås. Det har redan byggts reaktorer här och det går att tillgodoräkna flera årtionden av expertis. Det finns också ett starkt folkligt stöd. För vår del är vi redo att köra redan idag”, slår Gedeon fast.

”Påskynda processen

”Vi har möten med Vattenfall och regeringstjänstemän för att se vad vi kan göra för att påskynda processen och hjälpa implementeringen av ny kärnkraft i Sverige”, avslöjar han.

En central roll har Westinghouses fabrik i Västerås.

ANNONS

”Kärnbränslefabriken i Västerås är faktiskt den mest unika och viktigaste i världen, inte bara för att leverera bränsle till Sverige men för att stödja Europas energisäkerhet. Hade det inte varit för det svenska kärnbränslet hade Ukraina tvingats stänga ner sina reaktorer under vintern”, säger Aziz Dag, vd för Westinghouse Sverige.

Energilagring jämte kärnkraft

Samtidigt med satsningen på nästa generation kärnkraft satsar Westinghouse stort på energilagring.

Koncernen har nyligen fått ett starkt stöd av USA:s energidepartement för ett energilagringsprojekt i Alaska, skriver Renewables Now.

I LDES-projektet, långvarig termisk energilagring, väntar den största enskilda installationen i världen för att lagra termisk energi.

Westinghouse har arbetat flera år med att utveckla tekniken, där man använder en värmepump för att hämta el från nätet och omvandla till värme lagrad i billiga betongblock.

Relaterad läsning:

Han sätter kärnkraft på Sveriges karta

Polen planerar bygga amerikansk kärnkraft

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS