Dagens PS

Svenskt Näringsliv: Var är företagsreformerna?

Svenskt Näringsliv
Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom för Svenskt Näringsliv. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 17 apr. 2023Publicerad: 17 apr. 2023

Svenskt Näringslivs tålamod börjar tryta över att reformerna för fler jobb och företagande uteblir i vårbudgeten och nu sätts hoppet till höstbudgeten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag blir mer och mer orolig för var dag som går när man är ute och träffar företag. Många har det extremt tufft nu. Man hade nog behövt signaler nu om att regeringen faktiskt tänker göra saker på olika områden”, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, till Dagens Industri.

Regeringen har precis lagt fram sin vårproposition men näringslivet ser inga större framsteg på området i den.

I stället hoppas man på höstbudgeten.

Svenskt Näringsliv pekar på Tidöavtalet

“Där vill jag se att man blir mer aktiv och visar vilka reformer man vill göra för att vända utvecklingen”, säger Daunfeldt till Di.

Han hänvisar till vad partierna lovat i Tidöavtalet.

Det innehåller bland annat utfästelser om sänkta skatter på låga och medelstora arbetsinkomster.

I den vårbudget som Elisabeth Svantesson (M) nu presenterat talas det om sänkta skatter på arbete, men inte när det blir.

Läs mer om det här: Regeringen lovar sänkt skatt på arbete – någon gång

Sven-Olof Daunfeldt säger i klartext att det är för mycket snack och för lite verkstad från regeringen, han vill se att man går från ord till handling nu när Sverige “går in i en lågkonjunktur”.

Även Företagarnas samhällspolitiska chef Pernilla Norlin undrar i tidningen varför regeringen inte levererar enligt löfte, däribland lägre administrativa företagskostnader.

Även Småföretagarnas riksförbund, som i helgen hade årsstämma, är kritiska och skriver i ett pressmeddelande att man “dessvärre konstaterar att regeringen och politiken inte nämnvärt agerat på de signaler som vi och andra framfört avseende småföretagens problem. Det handlar om olika kostnadsökningar där särskilt företagen som är inriktade på hemmamarknaden har svårt att kompensera sig”.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS