Avtalat vill få privatanställda att upptäcka kollektivavtalad tjänstepension och försäkring genom spellistor om pension, olyckor och döden.

ANNONS

Avtalat bildades av LO, PTK och Svenskt Näringsliv förra året och riktar sig till alla privatanställda i Sverige vars arbetsgivare har kollektivavtal, nu vill de informera om försäkringar med en PR-kampanj.

Uppmanas skicka spellistor om döden

Spellistor på Spotify med titlar som ”Att skada sig på jobbet”, ”Att vara föräldraledig” och ”Att gå i pension” ska uppmuntra fler privatanställda att upptäcka vilka försäkringar som kan ge ersättning via kollektivavtalen.

Nu uppmanas 200 000 arbetsgivare inom privat sektor att skicka dessa spellistor, som bland annat handlar om olyckor och döden, till sina 3 miljoner anställda.

Många känner inte till försäkringarna

”Vi har några av världens bästa kollektivavtalsförhandlade förmåner men vad spelar det för roll om folk inte känner till dem? Efter hårda, dygnslånga, förhandlingar som resulterar i genomtänkta kollektivavtal gällande försäkringar och pension är det sorgligt att en så stor del av arbetsgivarna och de anställda inte vet vad de får, säger Avtalats vd Niklas Hjert i ett pressmeddelande.

Enligt en undersökning Avtalat låtit Ipsos göra har tre av fyra arbetare och över hälften av tjänstemännen inom privat sektor dålig kunskap om sin tjänstepension.

Även arbetsgivare har dålig kunskap

Bland arbetsgivarna anser 40 procent att de har dålig kunskap om de anställdas försäkringar och 70 procent av de anställda har lite eller ingen kunskap om sina försäkringar.

”Vi är beredda att ta till de medel som krävs för att nå fram och kommer att fortsätta testa ny angreppssätt och vägar för att öka kännedomen. Genom att pröva spellistor på Spotify hoppas vi kunna sänka tröskeln, säger Pia Carlsson Thörnqvist, enhetschef på Avtalat, i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS