Solcellsexplosion bäddar för jätteinvestering

Uppdaterad: 18 sep. 2023Publicerad: 18 sep. 2023
solenergi
Svea Solar har planer på att investera över 10 miljarder i solcellsparker i Sverige. Bilden är tagen i ett annat solenergi-sammanhang. (Foto: TT)

En solcellsboom märks nu bland svenska företag, skriver Di och berättar att det banat väg för en jätteinvestering i solcellsparker i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Enligt tidningen har solbolaget Svea Solar planer på att investera över 10 miljarder kronor i solcellsparker i Sverige.

Företaget är enligt som framgår störst i branschen i landet och har nyss även tecknat det största elavtalet i Sverige, enligt egen utsago, med mejeribjässen Arla.

Arla förbinder sig enligt artikeln att köpa 100 GWh solenergi i tio år.

Planerar över 30 solcellsparker i Sverige

Nya solparker i elområde 3 ska uppföras och täcka ungefär hälften av mejeriets energibehov under den aktuella kontraktsperioden.

“Avtalet med Arla är en viktig milstolpe inte bara för oss som bolag utan för Sveriges energiomställning i stort”, säger Pieter Godderis, chef för solparker på Svea Solar, till Di och understryker fördelarna med solenergi, samtidigt som han berättar om projektplanerna på över 30 solcellsparker i främst södra Sverige och att investeringen på fem år beräknas kosta över 10 miljarder.

Solel har ökat markant bland privata hushåll, men även företag uppges nu ha fått upp ögonen för den fossilfria energin, däribland Arla.

Läs även: Strålande ökning av solel Dagens PS

Läs mer: Flytande solenergi nästa genombrott Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.