Dagens PS

Socialdemokraterna vill beskatta kapital hårdare

Socialdemokraterna kapital
Socialdemokraterna vill öka skatten på kapital men det drabbar inte småsparare eller villaägare, försäkrar finansminister Magdalena Andersson. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 sep. 2021Publicerad: 22 sep. 2021

Socialdemokraterna vill öka skatten på kapital men det drabbar inte småsparare eller husägare, försäkrar finansministern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Men låt mig vara tydlig med att det inte handlar om att höja skatten för småsparare eller villaägare”, säger Magdalena Andersson, enligt TT som berättar i en artikel på bland annat Di.se att Socialdemokraterna vill beskatta kapital hårdare.

Där till vill S ersätta statens överskottsmål med ett balansmål, framgår det.

Tyngdpunkten låg i övrigt på jobben och S arbetsmarknadspolitik i utspelet, där Magdalena Anderson presenterade partistyrelsens förslag på riktlinjer som Socialdemokraterna ska ta ställning till under partikongressen i början av november.

Nya krav i arbetskraftsinvandringen

TT uppger att ett av förslagen är att återinföra arbetsmarknadsprövningen för arbetskraftsinvandrare.

Kravet är att det ska röra sig om ett jobb i ett bristyrke, vara heltid samt att företaget måste ha kollektivavtal.

Det behövs en förändring på just det här området, anser finansminister Andersson och får medhåll av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att det finns “många människor” som arbetskraftsinvandrat och skulle kunna jobba i restaurangbranschen, som på flera håll har akut brist på personal efter korttidspermitteringarna under pandemin.

Enligt Nordmark är det viktigt att arbetskraftsinvandringen fungerar för företag som har behov av kompetens, berättar TT på Di.se och förklarar att S även satt upp mål om att heltidsarbete ska vara norm på arbetsmarknaden, och att minst nio av tio som arbetar inom välfärden ska ha ett jobb på heltid.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS