Dagens PS

Småföretagare: Vad är det som gäller, Ebba?

småföretagare
Småföretagarna ställer energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) mot väggen och kräver svar på vad som gäller kring elpriserna. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 06 nov. 2023Publicerad: 06 nov. 2023

Småföretagarnas riksförbund kräver svar av klimat- och näringsdepartementet om vad som gäller på elmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Även om det just nu är relativt lugnt så är småföretagen hårt drabbade av elpriserna, marginalerna är små och företagen möter samtidigt många andra kostnadsökningar. Kostnadsökningar som är svåra att föra vidare till kunderna”, konstaterar branschorganisationen, medveten om att regeringen och EU aviserat fler kännbara skatte- avgiftshöjningar på el.

Detta kommer slå mot både småföretag och privata konsumenter, befarar Småföretagarnas riksförbund som vill att regeringen separerar den inhemska prissättningen på el från prissättningen för elexport.

Efterlyser enklare regler

Man reagerar även på att regelverket på området, som det i dag är utformat, är “komplext och svårtolkat”, framgår det i ett pressmeddelande.

I brevet till klimat- och näringsdepartementet vill förbundet ha svar på om regeringen tycker det är rimligt att södra Sverige ibland betalar tio gånger högre elpriser än övriga Sverige, men även om det är så klokt att låta elexporten styra elpriset.

Slutligen undrar Småföretagarnas riksförbund om det är rimligt att konsumenter och småföretag överför “hundratals miljarder” till Svenska Kraftnät, energiföretagen och staten i form av momsintäkter.

Läs även: Elpriset höjs – tvärtemot regeringens besked Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS