SEB:s nya Företagarindikator, som ska synliggöra egenföretagarnas situation, vänder till plus 4 enheter i januari från att ha varit minus 1 enhet i december.

ANNONS

Andelen företagare som nu tror på en positiv utveckling av verksamheten över kommande tremånadersperioden ökar med 6 enheter till 23 procent. De som tror på en negativ utveckling är upp en enhet till 19 procent, medan andelen som tror på oförändrad andel är sju enheter färre till 54 procent.

Företagarindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ utveckling.

”Efter ett minst sagt svårnavigerat 2020 inleder företagare det nya året med en något ljusare syn på framtiden. SEB:s Företagarindikator visar att företagarna ser mer optimistiskt på utvecklingen de kommande tre månaderna. Det antyder att de mer positiva vaccinnyheter på medellång sikt överväger den något kämpigare ekonomiska vardag på kort sikt som många företag dras med i takt med strängare restriktioner. Regeringens tidigare besked om förlängda företagsstöd bidrar sannolikt också till ett ökat lugn och en tilltagande optimism bland företagare”, säger SEB:s företagarekonom Américo Fernández.

Indikatorn tittar också på utvecklingen av omsättning, likviditet och arbetstid. I senaste mätningen är dessa -21 enheter för omsättning, -4 enheter för likviditet och -21 enheter för arbetstid.

”December är en månad som under ett vanligt år brukar vara en stark intäktsperiod för många företag. I år uppvisade december istället en genomgående negativ utveckling för omsättning, likviditet och arbetstid. Allt är dock inte nattsvart, både omsättning och likviditet förbättrades något jämfört med förra månaden”, säger Américo Fernández.

ANNONS
ANNONS
Period Enheter
Januari, 2021 4
December, 2020 -1

Läs även: Företagandet ökar – boom av nya aktiebolag [DagensPS.se] »