Nygamla restriktioner hotar på nytt butikshandeln och branschorganisationen Svensk Handels vd Karin Johansson är djupt orolig.

ANNONS

”Det finns inga marginaler att ta av längre. Det är oerhört dystert. Det känns in på skinnet för väldigt många handlare”, säger Svensk Handels vd Karin Johansson till SvD.

Mest utsatta när restriktioner nu införts på nytt är kläd- och skobutiker, konstaterar hon.

Enligt Karin Johansson är handelsföretagen redan skyldiga staten 6 miljarder kronor i uppskjutna skatter och avgifter i spåren av pandemin.

Återbetalning kommer att dröja

”Det är enorma pengar. Vi har en lång väg kvar innan vi kan betala tillbaka allt, även om vi har fått upp näsan över vattenytan”.

Men det är inte bara viruset som butiksidkare tampas med. I stadskärnor drar butiksdöden fram och konkurrensen hårdnar från utländska aktörer även om svensk e-handel fortsätter växa.

Enligt Karin Johansson använder sig handeln i högre grad av sociala medier och nya sociala medier för att konkurrera på lika villkor.

Men där är det inte alltid som små handlare händer med i utvecklingen då både kompetens och ekonomiska resurser saknas, förklarar hon.

ANNONS
ANNONS

”Det är en jätteutmaning för alla små handlare i den digitala resan”, säger hon till Svenska Dagbladet.

Läs hela artikeln.

Läs även: Black Friday-shopping minskade rejält i butiker [Dagens PS]