Snart kan du se vilka företag som fått statligt stöd, men räkna med att insynen är begränsad när sekretessen hävs i ett första steg 1 augusti.

ANNONS

Då blir det möjligt att kolla vilka företag som fått statligt stöd. Åtminstone några av dem.

Det rör sig om många miljarder kronor av skattebetalarnas pengar som staten pytsat ut, och detta gäller det så kallade korttidsstödet.

Enligt Dagens Nyheter har staten via Tillväxtverket betalat ut drygt 35 miljarder kronor till företag i pandemikrisen.

Hur används skattepengarna?

Uppgifterna vilka företag som ansökt och fått stödet är ännu så länge hemliga, men snart hävs sekretessen, som även Dagens PS tidigare berättat.

Kritiken har dock varit hård, skriver DN som själv gått in i väggen i sina försök att få ut informationen. Tillväxtverket nobbade och när ärendet hamnade i kammarrätten blev det också nej för tidningen.

Samtidigt anser många att allmänheten har rätt att veta hur staten använder skattemiljarderna, och till saken hör att DN enkelt fick ut företagsnamn och summor när samma begäran gjordes till Skatteverket kring det så kallade omställningsstödet.

Enligt finansminister Magdalena Anderson (S) gjorde brådskan att systemet blev så här i fallet med korttidsstödet, men hon lovade också att ändra på saken och om två veckor tar riksdagen beslut i frågan.

Insynen blir begränsad till att börja med

På Tillväxtverket, som hanterar korttidsstödet, är beskedet att från och med 1 augusti går att söka på namn eller organisationsnummer och ta reda på hur mycket företaget fått, plus antal anställda som företaget fått pengar för samt eventuellt återkrav.

Det är Niklas Kjellberg, pressansvarig på Tillväxtverket som uppger detta i DN-artikeln.

ANNONS
ANNONS

I den framgår det samtidigt att endast 20 procent av uppgifterna blir offentliga då, den 1 augusti, beroende på ansökningstiden för stöden.

Först senare i höst, den 21 oktober, kommer resten av uppgifterna att bli offentliga och ändringen beror på kritik från bland annat Svenskt Näringsliv, framgår det.

Läs även: Fick 3,4 miljoner kronor i stöd – köpte lyxbil [DagensPS.se] »