Nästan en tredjedel planerar att nyanställa under hösten, enligt ny rapport.

ANNONS

Mjukvarubolaget Visma Spcs har gjort enkäten som visar att rekryteringsviljan är stor bland svenska småföretag – trots talet om en hotande lågkonjunktur.

Dagens Industri (obs, inloggning krävs), som refererar undersökningen, konstaterar att nästan tre av tio småföretagare har tänkt anställa i höst men att tre av tio låtit bli det under senaste två åren på grund av bristen på rätt kompetens, vilket spiller över negativt på tillväxten.

Snudd på 65.000 ensamföretagare med aktiebolag har i dag så stor omsättning att bedömningen är att de har möjlighet att rekrytera.

”De här företagen skulle behöva ta in en anställd för att kunna växla upp verksamheten”, säger Boo Gunnarson, småföretagarexpert på Visma Spcs, i en kommentar.

Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna, menar att småföretagarnas optimism ibland inte riktigt stämmer överens med verkligheten när det gäller bolagets utveckling.

ANNONS
ANNONS

”Många får revidera ned sina prognoser och skjuta på nyanställningarna”, säger han till Di där han förvisso tycker att ingångsavdraget i regeringens budget är bra – det gör att arbetsgivaravgiften slopas när personer som står långt från arbetsmarknaden anställs – men han tror inte att det får någon större effekt i dagsläget i och med avmattningen i ekonomin, som gör att allt färre vill öka sina kostnader.