Borde satt företaget i konkurs för tio år sedan. Nu jobbar han i stället uppåt 70 timmar i veckan och har förlorat allt.

ANNONS

”Jag har tappat bort resten av livet, jobbat bort allt jag hade. Tyvärr. Hur många hänger kvar vid en som jobbar så mycket?”, undrar ”Lars”, som han kallas i Dagens Nyheter.

Tidningen berättar om hur han dras med miljonskulder för att han envist försökte rädda sitt livsverk, ett åkeri som tidigare hade 20 anställda.

När det började gå utför med företaget tog han snabblån till skyhöga räntor i stället för att sätta företaget i konkurs.

”Jag fick rådet att lägga ner, men man vill inte det efter så många år, man vill inte ge upp. Man har kämpat för att bygga någonting och det vill man bygga upp igen”, säger han i artikeln.

Han berättar att skulderna bara växer hos Kronofogden oavsett hur mycket han betalar.

Utmätning och existensminimum

”Lars” har utmätning på sin lön och lever på existensminimum. Till våren kan han tvingas sälja fritidshuset som han ärvt och som han bor i.

Vart han ska ta vägen då är oklart.

”Inte en aning. Jag får väl sova i lastbilen och bli luffare”, säger han till DN.

ANNONS
ANNONS

Lise-Lotte Argulander, expert på branschorganisationen Företagarna, förklarade i en DN-artikel på söndagen att det är vanligt med privat överskuldsättning bland entreprenörer som till varje pris vill försöka rädda sitt företag.

”Lars” råd till andra egenföretagare i samma situation är att lägga ner företaget i tid – innan det går lika långt som i hans fall.

Läs även: Mårder: Då ska staten ta hela smällen [DagensPS.se] »