Nu utlovar finansminister Magdalena Andersson ”fler åtgärder” till drabbade företag.

ANNONS

Sveriges ekonomi spås en försämrad situation till följd av de hårdare reglerna för att minska en kraftigt ökad smittspridning av covid-19.

Det skriver Svenska Dagbladet där Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman säger att hon räknar med ett ökat antal konkurser och BNP-fall.

”Men inte alls på samma sätt som i våras. Den här gången kommer industrin hålla uppe aktiviteten, och det gäller inte bara Sverige utan även globalt. Länderna stänger inte ner på samma sätt utan folk fortsätter att gå till jobbet i industrin, skolor och även byggandet ser ut att hållas uppe”, säger Christina Nyman till SvD.

SEB-toppen tror på snabbare återhämtning

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, ser ett fortsatt mörker för tjänstesektorn, samtidigt tycker han att det finns många ljusglimtar i jämförelse med andra, tidigare kriser.

”Den här gången har vi inga sådana obalanser som ligger till grund för krisen, och måste hanteras. Det talar för en snabbare återhämtning”, säger Robert Bergqvist till SvD där finansminister Magdalena Andersson (S) i ett skriftligt meddelande till tidningen konstaterar att jobb och företag ”självklart” påverkas av de hårdare restriktionerna.

Därför kommer regeringen ”presentera fler åtgärder inom kort”, lovar Andersson.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist hoppas att beskedet från finansministern innebär att stödet till krisdrabbade näringar, särskilt den svårt utsatta restaurangbranschen, administreras snabbare.

ANNONS
ANNONS

Och Christina Nyman på Handelsbanken är inte på samma spår men tror även att det kan bli aktuellt med riktade branschstöd, säger hon.

Läs hela Artikeln.

Läs även: Ska rädda företag men nästan alla går i konkurs – stäms [DagensPS.se] »