Dagens PS

Skakande rapport om arbetslösheten: "Riktigt illa"

varslen
En varselvåg börjar nu ta fart i Sverige. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 apr. 2020Publicerad: 21 apr. 2020

Nyinskrivningarna hos Arbetsförmedlingen har på bara några veckor mer än fördubblats i 120 svenska kommuner. Det är “riktigt illa”, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms handelskammare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stockholms handelskammare slår på nytt fast att regeringens insatser för att bromsa den alarmerande utvecklingen med varsel och uppsägningar inte är tillräckliga.

“Vi bedömer att regeringens insatser så här långt inte räcker till och det behövs en större beredskap i form av en kostnadsram på omkring 400 miljarder kronor som kan användas specifikt för att understödja företag och jobb”, säger Stefan Westerberg på Stockholms handelskammare i ett pressmeddelande på tisdagen.

Kravet är – freda företagen!

Data som analyserats från Arbetsförmedlingen mellan vecka 10 och vecka 16 i år – och som jämförts med motsvarande period i fjol – visar att takten på nyinskrivningarna hos Arbetsförmedlingen ökat med över 100 procent i 120 svenska kommuner. I snitt i hela landet ligger ökningstakten på 111 procent.

“Coronakrisen har slagit snabbt och brett på ett sätt som i princip inte skonar någon del av landet. Därför krävs också större insatser för att freda de företag som kan vara vägen tillbaka när smittan lägger sig”, slår Stefan Westerberg fast.

“Den stora bilden är glasklar: Om man tittar län för län så ser man att det egentligen är riktigt illa i alla delar av landet och ingen är direkt förskonad”, konstaterar han och hoppas att regeringen inser allvaret bakom siffrorna och ökar stödet till företagen för att om möjligt hindra att de dukar under i coronakrisen och kan anställa igen när läget normaliseras.

Läs även: 95 000 fler arbetslösa – sedan 1 mars » 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS