Rekonstruktionsbyrån Plana lyckas bara med en bråkdel av sina uppdrag. 97 procent av fallen slutar i fiasko och nästan alla företagen går i konkurs. Nu växer antalet stämningar mot snabbväxaren. 

ANNONS

Det är inte alla branscher som får kämpa sig i genom pandemin. Enligt kreditupplys­ningsbolaget Creditsafe hade 315 rekonstruktioner inletts i år – vilket är  50 procent fler än förra året, skriver Di.

Vissa på marknaden är emellertid mer framgångsrika än andra.

Enligt en kartläggning gjord av Kronofogden, som innefattar andra halvåret av 2019, var 30 procent av 92 granskade rekonstruktioner lyckade.

Sämst i klassen

Betydligt sämre i statistiken var rekonstruktörer som inte är konkursförvaltare – som bara var framgångsrika i sju procent av fallen. Sämst i klassen är Plana, som bara räddade en av sina 29 rekonstruktioner, vilket är tre procent. 97 procent av rekonstruktionerna misslyckades alltså.

Desto bättre ser det ut för bolagets nettoomsättning mellan 2016 och 2019. Det är en ökning med 276 procent till 32 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Som svar på kritiken gällande den höga konkursfrekvensen säger Planas vd Christer Backman, att bolaget lyckas bättre än de flesta.

”Vi har statistik på alla rekonstruktioner och rekon­struktörer för 2019 och 2020. Av 108 rekonstruktioner har 56 klarat sig, vilket kan sättas i relation till att cirka tre fjärde­delar av alla rekonstruktioner misslyckas enligt Svenskt Näringsliv,” säger han till Di.

Flertalet stämningar

Samtidigt pressas Plana av flertalet stämningar.

En av dem är från advokaten Pär Broomé, som företräder konkursboet Betongfabriken i Glumslöv, och som stämmer på cirka 1,3 miljoner kronor. Han anser att Plana använder tveksamma metoder.

”Vi känner till att de har en uppsökande verksamhet som riktar in sig på bolag med en relativt svag ledning. De suger sig fast, sedan rullar det på, utan hänsyn till förutsätt­ningarna eller hur bolaget går”, säger han.

Läs mer: Konkurserna minskar men här är branscherna som har det tufft

ANNONS
ANNONS