2020 var ett rekordår för statliga Almi Invest. Återvinningsbolaget Renewcell stod för en av de mest omtalade satsningarna. 

ANNONS

Sammanlagt investerades 336 miljoner kronor i 205 bolag, varav 58 nyinveste­ringar. Det är en rejäl ökning med 21 procent, jämfört med året innan.

De flesta investeringarna gjordes inom tech, life science och industri.

Omtalad satsning

Den mest omtalade satsningen var återvinningsbolaget Renewcell.

Aktien har klättrat över 120 procent, och Almi Invest har en ägarandel på 3,3 procent, vilket för närvarande motsvarar ett värde på omkring 250 miljoner kronor.

”Sannolikt kommer det vara vår allra bästa investering. Vi ska såklart avyttra vårt innehav på sikt då vi inte ska spekulera i aktier, men vill göra det under ordnade former”, säger Joachim Karlsson, Almi Invests vd, till Di.

Verksamheten går bra

Almi Invest investerar i snitt i sju procent av alla bolag som bedöms, och Joachim Karlsson säger att eftersom verksamheten rullar på bra så kommer de investerade pengarna snabbt tillbaka.

”Dessutom fungerar våra investeringar som ett hjälpmedel för att få loss upp ungefär fem gånger så mycket pengar från det privata kapitalet”, säger han och avslutar:

ANNONS
ANNONS

”När vi kommer in och tar halva risken så är det många fler som vågar.”

Läs mer: Staten boostar krisande startups med 400 miljoner