Småföretag får i hög grad nobben på lån. Ansvarslöst, anser Daniel Wiberg på Företagarna.

ANNONS

Svenska Dagbladet berättar att storbankerna ökat sin utlåning men att pengarna inte kommer småföretagen till del.

Ändå är det bland småföretag som flest jobb skapas.

”Vi småföretagare har fått kalla handen från staten och bankerna, trots att vi ber om hjälp för något vi inte kan rå för”, berättar Erik Sjölander, delägare i restaurang Knut på Upplandsgatan i Stockholm, i artikeln.

Tidningen uppger att han varit näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund och han har då kommit i kontakt med flera småföretagare som upplevt samma sak – att banken ofta säger nej på deras låneansökan.

Bankerna agerar ansvarslöst

Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna, är starkt kritisk mot storbankernas kyliga bemötande mot småföretagare.

”Det korta svaret är att vi inte riktigt tycker att storbankerna tar sitt ansvar, eller visar ett stort intresse av att ge lån till mindre företag. Det är synd för det är där vi har potential till tillväxt, jobbskapande och det är där pengarna behövs för att företagen ska klara den här krisen”, säger Daniel Wiberg till SvD där Erik Sjölander spår att ”masskonkurser” är att vänta bland svenska företag i höst.

Bankerna har goda möjligheter att låna ut till just småföretag. Med den företagsakut som staten sjösatt via Riksgälden under coronakrisen är 70 procent av de 139 miljarder kronor som avsatts för utlåning till småföretag garanterade.

Riksbanken har utöver det erbjudit bankerna lån på 500 miljarder kronor räntefritt för att stimulera kreditgivningen till småföretag.

ANNONS
ANNONS

Daniel Wiberg säger till SvD att han tycker att staten kan öka Riksgäldens garanti till 100 procent för att underlätta bankernas utlåning till småföretag.

Varken SEB eller Handelsbanken kan i dag svara på tidningens fråga hur stor del av utlåningen som går till småföretag. Samtidigt har de båda bankerna under våren stoltserat med att de tar sitt samhällsansvar.

Läs mer på SvD.se.