”Hjälpen når inte fram”, dundrar Företagarförbundet som anser att löftena om stöd är ett spel för galleriet.

ANNONS

”Menar man allvar med att man vill hjälpa företag att överleva måste man agera och visa det också”, skriver Mattias Rebane, näringspolitisk talesperson för Företagarförbundet.

Under fredagen har Dagens PS rapporterat om att regeringens tillsammans med samarbetspartierna L och C enats om generösare stödåtgärder till pandemidrabbade företag.

Även Handelsbolag ska nu inkluderas i statens stödpaket.

Bara en bråkdel blir hjälpta

Men Företagarförbundet som företräder landets småföretagare är inte imponerad och konstaterar att exempelvis bara en miljard av avsatta 39 miljarder kronor hittills betalats ut till företagen i krisen.

Och ”spelar det någon roll”, undrar förbundet, om politikerna utlovar hjälp när ”pengarna ändå ej når fram till småföretag i kris”?

Mattias Rebane på Företagarförbundet radar i ett pressmeddelande upp flera exempel på hur de statliga stödåtgärderna misslyckats:

”Till Företagsakuten har man avsatt 100 miljarder varav 2,2 lämnats ut till behövande”, skriver han.

Av de 500 miljarder kronor som Riksbanken lovat bankerna för att underlätta kreditgivningen till krisutsatta företag har endast 165 miljarder kronor lånats ut, konstaterar han vidare.

ANNONS
ANNONS

Då har företagen redan kraschat

Ändringen av omställningsstödet som innebär att det räcker med ett omsättningstapp på 40 procent – från tidigare 50 procent – under augusti-oktober och 30 procent i november-december kommer för sent, förutom att regelverket för att få stödet är krångligt, anser Mattias Rebane.

”Vid dessa nivåer är de flesta småföretag redan satta ur spel”, konstaterar han och tillägger:

”Om så mycket intäkter försvann skulle Sverige vara i konkurs, ingenting skulle fungera, inte skolor, inte vård, inte vägar, och det skulle då rakt inte finnas pengar att avlöna politiker med.”

Det är dags, tycker han, politikerna inser allvaret i situationen och sänker omsättningstappet för småföretag till 20 procent.

Företagarförbundet presenterade för regeringen i våras förslag på ett omställningslån med enkla villkor och till låg ränta (0,16 procent) för att småföretagen ska få en chans stärka sin likviditet i krisen. Lånet ska omfatta alla företag, även om omsättningstappet bara är 5 procent.

I slutändan handlar det om jobben och Sveriges framtid, menar förbundet som hittills inte fått något gehör från politikerna.

Svenskt Näringsliv befarar konkursvåg

Johan Kreichbergs, ekonom på Svenskt Näringsliv, säger att vart sjätte företag i Sverige nu är så pass allvarliga likvida problem att de inte klarar av sina kostnader.

Det uppger han för Dagens industri (obs, betalvägg), skriver Finwire.

ANNONS
ANNONS

Han säger att alla företag som säljer personliga tjänster har börjat få problem av att människor stannar hemma. Därmed ska läget på sätt och vis vara värre än i våras när krisen var som djupast. Dessutom verkar inte regeringen ha insett omfattningen ännu.

”Det har gått så otroligt snabbt, jag är inte säker på att man riktigt har koll på hur hårt restriktionerna slagit”, säger Kreichberg.

Enligt honom finns det ingen annan utväg än att konkurserna återigen tar fart.

De stöd som regeringen hittills gett välkomnas men Kreichberg vill också att regeringen ger möjlighet till nya skatteanstånd.

Läs även: Utbredd oro för långbänk med coronastöd [DagensPS.se] »