Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke avråder regeringen och ytterst finansminister Magdalena Andersson (S) att ”ens prata om skattehöjningar” i vårbudgeten.

ANNONS

Enligt arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv kan utspel om skattehöjningar bli en bromskloss i den ekonomiska återhämtningen; det kan göra företagen osäkra och hämma investeringar, heter det.

Samtidigt har företagen ”fått hundratals miljarder i krisstöd” från staten, men några planer på att återbetala det i form av exempelvis höjda skatter är inte aktuellt, eller för den delen att bekosta välfärdssatsningar den vägen.

”Att få råd med ökade välfärdssatsningar sker genom att kakan växer, inte att beskatta den hårdare”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke till TT i en artikel i Svenska Dagbladet där Jackes budskap till regeringen alltså är att inte ”ens prata om skattehöjningar”.

Stimulera, inte straffbeskatta

Företagen har redan, enligt Jan-Olof Jacke, betalat notan till staten. Mer pengar har gått in i statskassan än ut under den pågående pandemikrisen, menar han.

”Det andra är det viktiga i att företagen går bra, rekryterar och betalar in skatter. Vill vi ha bra fart på ekonomin så gäller det att stimulera investeringar som gör att man vågar anställa”, säger Svenskt Näringslivs-toppen till TT.

Höjd skatt på fåmansbolag enligt de så kallade 3:12-reglerna, som finansminister Magdalena Andersson pratat om, skadar investeringsviljan, enligt Jacke.

Det gör även andra skatter.

ANNONS
ANNONS

Företagen påverkas negativt av höjda ägar- och kapitalskatter och ytterst slår det mot jobben, framhåller Jacke, som inte vill uttala sig om fastighetsskatten specifikt, skriver TT.

Enligt Svenskt Näringslivs vd ska staten stimulera tillväxt i stället för att strypa den med beskattning.

Läs även: Vaccinbråket: Nu varnar han för handelskrig [DagensPS.se] »