Företagarnas vd inte nådig i sin kritik mot regeringens krisstöd till företagare och han varnar nu för nytt fiasko när småföretagare hoppas på att få hjälp.

ANNONS

Snart blir det möjligt för även enskilda firmor att ansöka om stöd för omsättningstapp under pandemin.

Branschorganisationen Företagarna, där Günther Mårder är vd, är en av remissinstanserna, berättar Dagens Industri i torsdagens pappersutgåva (obs, betalvägg, inloggning krävs).

Den 29 oktober startar ansökningstiden – om drygt en vecka alltså – och farhågorna är stora att regelverket ska bli lika stelbent och krångligt som med omställningsstödet, vilket hindrat många från att överhuvud taget bemöda sig att försöka bli hjälpta av staten i en extraordinär situation.

Var planen att reformen skulle bli ett magplask?

”Vi får en hel del frågor från företagare som undrar ifall regeringen ville att omställningsstödet skulle misslyckas. Det är förmodligen den sämst implementerade reformen i modern historia”, säger Mårder till Di.

För många enskilda näringsidkare, som snart kan ansöka om krisstöd, släpar inkomsterna efter vilket gör det svårt att bedöma hur stort omsättningstappet varit, varnar Företagarnas vd.

När det gäller omställningsstödet har mindre än 2,7 miljarder kronor betalats ut till företagen av en budget på 39 miljarder kronor, det är 7 procent av budgetramen, konstaterar Di som berättar att nästan åtta av tio bolag ändå fått positiva besked från Skatteverket på de drygt 24 000 ansökningar som gjorts från företag i nöd.

Finansdepartementets prognos slog helt fel

Dock är det betydligt färre företag som ansökt om omställningsstöd från staten än vad finansdepartementet hade räknat med. Finansdepartementet väntade att uppemot 180 000 företag skulle ansöka om stödet.

ANNONS
ANNONS

Günther Mårder anser att stödet floppat och att det inte går att basera det på det sätt som skett, det vill säga där omsättningen är i fokus. Och när det gäller omsättningsstödet till enskilda företag beräknar regeringen att endast 46 000 av landets 600 000 enskilda företagare kan bli aktuella för stödpengar, det är ”maxtaket”, säger Mårder.

Företagarna är inte ensam om sin kritik, det är en rad remissinstanser som pekar på brister i hur krisstödet till enskilda näringsidkare är utformat, skriver Dagens Industri i dagens utgåva.

Läs även: Småföretagare i kris nobbad stöd: ”Luften gick ur” [DagensPS.se] »