LO:s förslag på skattereformer för företag, för att minska klyftorna, får svidande kritik av Företagarnas vd Günther Mårder.

ANNONS

LO vill bland annat beskatta inkomster över 1 miljon kronor hårdare, dessutom förordar man höjd kapitalskatt, återinförd arvs- och gåvoskatt och höjd fastighetsskatt, skriver Dagens Industri i måndagens utgåva där Günther Mårder inte sparar på krutet i sin kritik mot LO:s skattereformer.

”Det största hindret för svenska företag just nu är att få tag på rätt kompetens och de här förslagen skulle bli en katalysator för människor som inte är starkt beroende av att stanna i Sverige att lämna landet. Det vore förödande för svensk ekonomi och företagande”, säger Mårder.

LO vill höja skatten på kapitalinkomster till 35 procent, och ta bort rot- och rutavdragen. Om LO får bestämma ryker alla särregler i beskattningen för fåmansbolag.

”Argumenten för högre skatt på utdelat kapital missar vad som har hänt med en utdelningsbar krona längs vägen, där bolagsskatten är en viktig komponent. Det är lätt att få bilden att de som driver fåmansbolag är ett förmöget släkte, men det är en väldigt liten klick. Statistik visar även att av alla som startar fåmansbolag misslyckas hälften med att skapa ett bärkraftigt företag redan de första fem åren efter grundandet. Det måste finnas en morot för att kompensera och motivera för det risktagandet”, säger Företagarnas vd Günther Mårder, som i klartext totalsågar LO:s förslag till skattepålagor i det svenska näringslivet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Mårders dom: ”Sämsta reformen i modern historia” [DagensPS.se] »