Dagens PS

Mårder till hårt angrepp på LO:s skattereformer

Mårder angrepp LO
LO:s förslag på skattereformer för företag, för att minska klyftorna, får svidande kritik av Företagarnas vd Günther Mårder. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 maj 2021Publicerad: 10 maj 2021

LO:s förslag på skattereformer för företag, för att minska klyftorna, får svidande kritik av Företagarnas vd Günther Mårder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

LO vill bland annat beskatta inkomster över 1 miljon kronor hårdare, dessutom förordar man höjd kapitalskatt, återinförd arvs- och gåvoskatt och höjd fastighetsskatt, skriver Dagens Industri i måndagens utgåva där Günther Mårder inte sparar på krutet i sin kritik mot LO:s skattereformer.

“Det största hindret för svenska företag just nu är att få tag på rätt kompetens och de här förslagen skulle bli en katalysator för människor som inte är starkt beroende av att stanna i Sverige att lämna landet. Det vore förödande för svensk ekonomi och företagande”, säger Mårder.

LO vill höja skatten på kapitalinkomster till 35 procent, och ta bort rot- och rutavdragen. Om LO får bestämma ryker alla särregler i beskattningen för fåmansbolag.

“Argumenten för högre skatt på utdelat kapital missar vad som har hänt med en utdelningsbar krona längs vägen, där bolagsskatten är en viktig komponent. Det är lätt att få bilden att de som driver fåmansbolag är ett förmöget släkte, men det är en väldigt liten klick. Statistik visar även att av alla som startar fåmansbolag misslyckas hälften med att skapa ett bärkraftigt företag redan de första fem åren efter grundandet. Det måste finnas en morot för att kompensera och motivera för det risktagandet”, säger Företagarnas vd Günther Mårder, som i klartext totalsågar LO:s förslag till skattepålagor i det svenska näringslivet.

Läs även: Mårders dom: “Sämsta reformen i modern historia” »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS