Regeringen tillsätter särskild utredare för att förhindra fusk med stödpaketen.

ANNONS

Under en pressträff meddelar justitieminister Morgan Johansson (S) att den särskilda utredaren, Stefan Strömberg, som han beskriver som en ”doer”, får i uppgift att slå larm om fel och oegentligheter upptäcks som har koppling till statens stödpaket.

Det handlar om att komma åt företag som försöker fuska till sig krisstödet, enligt regeringen och utredaren ska även föreslå lagstiftning i syfte att motverka fiffel med stödåtgärderna.

Särskilda utredaren – en ”antifuskgeneral”

Regeringen kallar Stefan Strömberg – som tidigare varit rikspolischef och vikarierande generaldirektör för Kriminalvården – för deras ”antifuskgeneral”.

”Vi behöver säkra upp att det inte finns luckor som kriminella kan utnyttja”, menar Morgan Johansson, rapporterar DN live.

”Om man med ena handen ber om pengar av skattebetalarna och med andra handen lämnar vidare till sina aktieägare, så tar man inte sitt ansvar i en krissituation”, fortsätter justitieministern och betonar vikten av att statens stödåtgärder inte missbrukas.

ANNONS
ANNONS

Morgan Johansson nämner som exempel på något som behöver utredas är när bolag vill dela ut miljarder till aktieägare samtidigt som de får stöd från staten.