Svenskt Näringslivs vd efterlyser krafttag för att lyfta ekonomin som sargats svårt i coronakrisen.

ANNONS

Den haltande ekonomin med en skenande och historiskt hög arbetslöshet oroar arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv som nu lägger fram det första av tre återstartspaket i hopp om att kicka i gång ekonomin på nytt.

”För återstarten av Sverige behövs en kraftsamling för svenska jobb. Jag har varit djupt orolig för att den arbetslöshet vi kunnat se ska bita sig fast”, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, under en pressträff som refereras av SVT Nyheter.

Svenskt Näringsliv konstaterar att antalet arbetslösa och permitterade snart är uppe i en miljon och kräver att 100 000 nya jobb skapas i ett försök att få fart på företagandet och jobben igen.

Det ska ske genom att offentliga och privata investeringar stärks, samtidigt som skatten på arbete och företagande skjuts upp i fem år. För att återstarta ekonomin krävs det även att handeln med omvärlden ökar, slår Svenskt Näringsliv fast.

Där utöver föreslår Svenskt Näringsliv, bland mycket annat, att löneavgiften för 18- till 26-åringar tas bort, rapporterar SVT.

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln.

TT rapporterar samtidigt i ett telegram som bland annat publiceras på Di.se att Svenskt Näringsliv kräver totalt 30 miljarder kronor i sitt reformpaket för att dra i gång ekonomin i Sverige. Det handlar om satsningar som bör finnas med i planeringen redan vid nästa statsbudget, enligt arbetsgivarorganisationen.