På måndagen kom beskedet att regeringen förlänger vårens och sommarens företagsstöd. ”Syftet är att rädda svenska företag och svenska jobb genom den här krisen,” säger Magdalena Andersson.

ANNONS

Företagen får förlängda stöd för att klara coronakrisen. Regeringen förlänger korttidspermitteringarna, omställningsstödet och möjligheten till skatteuppskov. Paketet beräknas kosta mellan 13 och 18 miljarder kronor, rapporterar Di. 

Pandemin har hittills har kostat 100 000 personer jobbet.

”Många företag är hårt sargade efter att ha haft många tuffa månader”, säger finansminister Magdalena Andersson till Di.

Regeringens bedömning är att kostnaden för korttidspermitteringarna ökar från 2 till 7 miljarder nästa år när stödet förlängs.

För företag vars permitteringar löper ut i november kan få förlänga dem till den 30 juni 2021 – om de är fortsatt drabbade i krisen. Enligt finansmarknadsminister Per Bolund kan de som varit korttidspermitterade sedan i mars kan fortsätta vara det.

”Det är viktigt att arbetsgivarna nu också tar tillvara möjligheten till kompetensutveckling”, säger Per Bolund.

Regeringen förlänger även möjligheten till skatteuppskov med ytterligare ett år från mars nästa år. Och företagare som vill ta ut a-kassa kommer att få fortsatta lättnader i reglerna även under 2021.

Nya förlängningar kan bli aktuella 

Det kan bli aktuellt med fler förlängningar om krisen blir mer långvarig. Det säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna.

”Krävs det att de här stöden förlängs kommer politiken att agera”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Fler företag ska komma i fråga för omställningsstöd, och Moderaterna vill att det ska räcka med en 30-procentig minskning av omsättningen.

”Vi tycker att det är viktigt att man träffar de företag som har allra störst problem”, säger Rickard Nordin, vikarierande ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet.

Läs mer: Regeringen förlänger omställningsstödet [DagensPS.se] »